Uudiste nimekiri: 

Fotoprojekti "Mõisamuinasjutud" näitus Suure-Kõpu mõisas.     25-07-2012

Kaunitarid tutvustavad Eesti mõisaid

 

 

 

 

 

  Näitusel «Mõisamuinasjutud» on praegu
 fotod viiest mõisast, kuid kokku  
plaanitakse pildistada tosinat objekti.  
foto: Elmo Riig / Sakala

07.07.2012
Liisi Seil, reporter

Kõpus saavad huvilised järgmise nädala lõpuni uurida näitust «Mõisamuinasjutud», kus kaunid naised tutvustavad fotolavastuste kaudu Eesti mõisaid.

Suure-Kõpu mõisa marmorsaali seintele riputatud pildid räägivad sellest, kuidas Raplamaa Hõreda mõisas uitab ringi kummituslik kaunitar, Vasalemma mõisa preili  igatseb kallimat ning Saue mõisa perenaine peab võrgutamisplaani. Oma loo jutustavad modellid ka Ungru ja Laupa mõisast.

Tegemist on reklaamiagentuuri Avart fotoprojektiga, millega soovitakse jäädvustada Eesti mõisaid, et hiljem nendele nii kodu- kui välismaal tähelepanu tõmmata.

Fotoprojekti loovjuht ning idee autor Valeria Kitajeva rääkis, et praegune näitus moodustab vaid osa projekti lõplikust mahust. «Kuigi töö on veel pooleli, otsustasime inimestele näidata, mis on teoksil, ja saada selle kohta tagasisidet,» selgitas ta.

Agentuur kavatseb üles võtta kaksteist mõisat. Teiste hulgas tehakse fotosessioon  Suure-Kõpu mõisas.

Kitajeva tõdes, et Kõpu pildid oleksid praegu juba tehtud, kui ilm poleks vahele seganud. Kahel korral on meeskond Tallinnast välja sõitnud, kuid pidanud tagasi  pöörduma, sest Viljandis on hakanud vihma ladistama. Ilmselt lükkub siinne pildistamine juuli lõppu või augustisse.

Teistesse Viljandimaa mõisatesse meeskonnal praegu plaanis minna ei ole.

«Rohkem kui tuhandest Eesti mõisast valisime kõigepealt välja need, mis meid inspireeriksid, oleksid huvitavad nii fotograafile kui välisturistidele,» rääkis Valeria Kitajeva. «Need pidid olema arhitektuuriliselt erinevad, mitmes etapis renoveeritud ja asuma mõistagi Eesti eri piirkondades.»

Mõisakoolide ühenduse juhatuse esimees Tõnu Kiviloo kinnitas, et nii mõisakoolid kui eramõisad on Avartiga koostööst huvitatud. «Püüame sellele projektile omalt  poolt igati kaasa aidata ning ehk tekib inimestel pärast selliste fotode nägemist soov meid vaatama tulla.» Kiviloo sõnul on Kõpu esimene mõis, kus kõnealust näitust eksponeeritakse. Ta loodab, et enne aasta lõppu jõuab see ka Olustverre.

Fotolavastuste jäädvustamist alustas Avarti meeskond jaanuaris ning viimased pildid plaanitakse teha sügisel.

«Loomulikult algab iga asi režissuurist: mõtleme välja, milline karakter ja lavastus võiks mõisat tutvustada ning milliseid emotsioone ja rollimänge seal saaks esitleda.  Ehk elavdavad need fotod vaatajate fantaasiat,» kirjeldas Valeria Kitajeva.

Tema sõnul on «Mõisamuinasjutte» plaanis eksponeerida näitusena nii Eestis, Venemaal kui Lääne-Euroopas. Fotosid kavatsetakse kasutada ka kalendris ja teistes trükistes.

«Suhtlen palju inimestega, kes tegelevad ajaloo ja arhitektuuriga, ning näen, kui suur huvi on Lääne-Euroopas selliste avastamata paikade vastu,» kõneles loovjuht.  «Paljud inimesed on nõus investeerima nii oma aega kui raha, et leida midagi uut ja ehtsat. Meie pildid võiksid neid ärgitada Eestisse tulema.»

Viljandimaa inimeste lohutuseks lausus Valeria Kitajeva, et tavaliselt ei saavutata niisuguste projektidega vaid ühte eesmärki. «Juba praegu näen, et inimestel on soov teha rohkemat. Ma ei välista, et hiljem võtame selle teema mõne teise rakursi alt uuesti üles ning pildistame ka teisi mõisaid.»

«Mõisamuinasjutud» jääb Kõpu mõisa 15. juulini. Siis viiakse see Mooste mõisa.

Kõpu põhikooli direktori Linda Sootsi sõnul on järgmisel nädalal õpetajad veel tööl ning hommikupoolikuti on mõisa uksed kõigile avatud. Inimesed, kes satuvad sinna  mõnel muul ajal, saavad ühendust võtta kooli direktoriga, kelle kontaktandmed on üleval Facebookis Suure-Kõpu mõisa kodulehel.

Näitust saab vaadata tasuta. Huvilised saavad fotosid uurida ka internetileheküljel www.avart.ee.
 
NÄITUS
Igal fotol on oma lugu.
• Fotograaf Sergei Fridmani tehtud piltidel poseerivad modellid Tatjana Kudimova, Jelena Golubeva ja Olga Krõlova.
• Kaunitaride kostüümid pärinevad Eesti rahvusringhäälingust, Tallinna linnateatrist ja rahvusooperist Estonia.
• Pildistajaid konsulteerib Eesti mõisate ühenduse asutajaliige ja Vaimõisa omanik Jaanus Kiili. Tekstid on kirjutatud Valdo Praust.

Allikas: reklaamiagentuur Avart

EST  ENG  RUS
AVALEHTVISIOONMEIE TEENUSEDPORTFOOLIOUUDISEDKONTAKT